Ιατρικό & Φαρμακευτικό Δίκαιο
Η αστική και ποινική ευθύνη των γιατρών (ειδικών και ειδικευομένων) καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί πεδίο προβληματισμού σε επιστημονικό, νομοθετικό και νομολογιακό επίπεδο. Συχνά γίνεται λόγος για άσκηση αμυντικής ιατρικής.
Το γραφείο μας έχει εμπειρία στη συμβουλευτική καθοδήγηση των γιατρών για θέματα ασφάλισης αστικής ευθύνης και τήρησης αρχείων ασθενών (λήψη συναινέσεων, χορήγηση ιατρικών πορισμάτων κ.α.) καθώς και στην υποστήριξη τους σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής τους σε θέματα ιατρικής αμέλειας στα αστικά και ποινικά δικαστήρια αλλά και στη διαδικασία της ένορκης διοικητικής εξέτασης με τη σύνταξη υπομνημάτων και παράσταση ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων.
Επίσης το γραφείο μας ασχολείται και με την ευθύνη των φαρμακοποιών καθώς και τα ιδιαίτερα ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν στην επαγγελματική τους πορεία όπως το κληρονομικό φαρμακείο, η αναζήτηση είσπραξης των απαιτήσεων τους κ.α..
Τις απόψεις μας έχουμε εκθέσει ως προσκεκλημένοι σε ιατρικά συνέδρια και σε ημερίδες σε νοσοκομεία.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
ΕΥΘΥΝΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΛΗΓΜΕΝΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Ο φαρμακοποιός φέρει την ευθύνη για την ποιότητα των πωλουμένων στο φαρμακείο φαρμακευτικών προϊόντων.
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ
Προκειμένου να γίνει αναφορά στις προγενέστερες οδηγίες για το τέλος της ζωής χρησιμοποιούνται διάφοροι όροι. Μερικοί από αυτούς είναι «διαθήκη ευθανασίας», «ιατρική διαθήκη», «ζώσα διαθήκη», «οδηγίες για το τέλος της ζωής», ενώ χρησιμοποιείται και ο όρος «προγενέστερες δηλώσεις» με σκοπό να διευρύνει το εύρος κάλυψης τους. Ωστόσο, ο όρος που έχει επικρατήσει είναι «living will», ο οποίος στην μεταφορά του στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως «διαθήκη ζωής».
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας της.