Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Με το νόμο 4958/2022 που άρχισε να ισχύει στις 21/7/2022 με τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ, επήλθαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ειδικότερα:

  1. Η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας της. Σε περίπτωση που έχει κλείσει το 50ο έτος της ηλικίας της πρέπει να πάρει άδεια από την Εθνική Αρχή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αφού υποβάλει ιατρικά δικαιολογητικά, που να αποδεικνύουν ότι η κατάσταση της υγείας της, της επιτρέπει να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση (απαιτείται γυναικολογική και καρδιολογική εκτίμηση καθώς και εκτίμηση ειδικού ιατρού περί των μαστών).
  2. Ως ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής σύμφωνα με τα προλεγόμενα ορίζεται το 54ο έτος ηλικίας της γυναίκας. Κατά συνέπεια μια γυναίκα άνω των 50 ετών μπορεί να ζητήσει δικαστική άδεια για συνεργασία με παρένθετη μητέρα, αρκεί η εμβρυομεταφορά να πραγματοποιηθεί πριν αυτή κλείσει το 54ο έτος της ηλικίας της. Πρακτικά, μια γυναίκα άνω των 50 ετών που επιθυμεί να συνεργαστεί με παρένθετη μητέρα για την απόκτηση τέκνου, θα πρέπει να ξεκινήσει τη δικαστική διαδικασία όντας μέχρι 52,5 ετών, λαμβάνοντας υπόψη ότι για τη λήψη της δικαστικής άδειας απαιτείται περίπου ένα εξάμηνο και στη συνέχεια απαιτείται και χρόνος προετοιμασίας για την έναρξη της ιατρικής διαδικασίας ως την εμβρυομεταφορά.
  3. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η εφαρμογή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ανήλικα άτομα λόγω σοβαρού νοσήματος που επισύρει κίνδυνο στειρότητας για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα τεκνοποίησης.
  4. Η δωρεά γεννητικού υλικού (γαμετών ή γονιμοποιημένων ωαρίων) μπορεί να είναι επώνυμη ή ανώνυμη κατ’ επιλογή των δοτών.
  5. Το υποβοηθούμενο πρόσωπο μπορεί να επιλέξει ανώνυμο ή επώνυμο δότη.
  6. Επιτρέπεται η δωρεά γεννητικού υλικού μεταξύ συγγενών σε πλάγια γραμμή (π.χ. μεταξύ αδελφών).
  7. Η κρυοσυντήρηση μη γονιμοποιημένου γεννητικού υλικού (γαμετών) πραγματοποιείται με έγγραφη συναίνεση του προσώπου που το καταθέτει.
  8. Σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης και λήξης της ελεύθερης ένωσης, το μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό (γαμέτες) δεν καταστρέφεται αλλά διατηρείται και χρησιμοποιείται από αυτόν στον οποίο ανήκει.