Δημοσιεύσεις
CHRISTMAS WISHES
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας της.
ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΔΟΧΟ ΓΟΝΕΑ
Με το άρθρο 51 του Ν. 4837/2021 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 1781/1.10.2021) επιτράπηκε η υιοθεσία ενηλίκου, όταν αυτός που υιοθετεί υπήρξε ανάδοχος γονέας του υιοθετούμενου.
Η συγκαλυμμένη διαφήμιση των Ιατρών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Ο πλέον αποδοτικός τρόπος διαφήμισης είναι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχειρείται η κατά τρόπο άμεσο, αλλά και έμμεσο, διαφήμιση των ιατρών με τρόπο που θα αναλυθεί εκτενέστερα παρακάτω.
ΣΦΑΛΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ-ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΙΑΤΡΟΥ
Πρόκειται για τις περιπτώσεις που είναι γνωστές ως «wrongful life» και ως «wrongful birth», στις οποίες λόγω σφάλματος στον προγεννητικό έλεγχο δεν διαγιγνώσκεται γενετικά προερχόμενη αναπηρία ή πάθηση του εμβρύου, με αποτέλεσμα τη γέννηση αυτού παρά την αντίθετη βούληση των γονέων του.
ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΙΑΤΡΟΥ (ΕΝΔΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ)
Η διαπίστωση ότι τελικά ο τρόπος που ενήργησε ο ιατρός συνδέεται αιτιωδώς με το θάνατο του ασθενή οδηγεί στο συμπέρασμα της ύπαρξης αστικής ευθύνης του πρώτου. Η δε αστική ευθύνη έχει ως στόχο το δίκαιο καταμερισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την εν λόγω ιατρική πράξη, αποτελώντας εν προκειμένω ένα σύστημα αποζημίωσης, σε αντίθεση με την ποινική ευθύνη.
Η συναίνεση της ανήλικης εγκύου στη τεχνητή διακοπή της κύησης
Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 1 του ΚΙΔ θεμέλιος λίθος προκειμένου να προβεί ο εκάστοτε ιατρός στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης είναι η ύπαρξη προηγούμενης έγκυρης συναίνεσης του ασθενή.
Η ίδρυση της συγγένειας στη μεταθανάτια (post mortem) τεχνητή γονιμοποίηση
Μείζον ζήτημα είναι η θεμελίωση της συγγένειας μεταξύ του αποβιώσαντα γονέα και του τέκνου που γεννιέται μέσω της μεθόδου της μεταθανάτιας τεχνητής γονιμοποίησης. Σε περίπτωση μη θεμελίωσης συγγένειας πλήττεται το συμφέρον του εκάστοτε τέκνου, αφού γεννιέται ορφανό, αλλά και η ιδιωτική βούληση και αυτονομία του θανόντος και του επιζήσαντος συζύγου ή συμβίου ή συντρόφου αντίστοιχα.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (Family Οffices)
Με το νόμο 4778/21 προβλέπεται ότι η διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα δύναται να πραγματοποιείται από εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες λειτουργούν με οποιαδήποτε νομική μορφή, πλην αυτής των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟΥ
Η αλλαγή του επωνύμου είναι εφικτή εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι στο πρόσωπο του ενδιαφερόμενου μέσω της διοικητικής οδού, διότι το επώνυμο αποτελεί μεν στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου αλλά η πρόσκτηση και η αλλαγή του δεν επαφίεται στην ιδιωτική βούληση αφού ενδιαφέρει τη δημόσια τάξη, ως θέμα που συνδέεται με την ασφάλεια των συναλλαγών και γενικά των εννόμων σχέσεων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ατόμου.