Δίκαιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Η νομοθεσία για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι σχετικά νέα και ιδιαίτερα περίπλοκη. Διαφέρει από τις άλλες Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ξένων. Καθημερινά προκύπτουν διάφορα ερωτήματα κατά την εφαρμογή της που χρειάζονται άμεσα απαντήσεις.
Η εμπειρία μας στον τομέα αυτό είναι πλούσια και συμβουλεύουμε τόσο ιδιώτες Έλληνες και ξένους όσο και Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και γιατρούς που ασχολούνται με θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Έχουμε εκδώσει σωρεία δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την παρένθετη μητρότητα και τη μεταθανάτια γονιμοποίηση πολλές από τις οποίες είναι μοναδικές και μερικές από αυτές έχουν αποτελέσει το έναυσμα για συζητήσεις σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι το 54ο έτος της ηλικίας της.
Η ίδρυση της συγγένειας στη μεταθανάτια (post mortem) τεχνητή γονιμοποίηση
Μείζον ζήτημα είναι η θεμελίωση της συγγένειας μεταξύ του αποβιώσαντα γονέα και του τέκνου που γεννιέται μέσω της μεθόδου της μεταθανάτιας τεχνητής γονιμοποίησης. Σε περίπτωση μη θεμελίωσης συγγένειας πλήττεται το συμφέρον του εκάστοτε τέκνου, αφού γεννιέται ορφανό, αλλά και η ιδιωτική βούληση και αυτονομία του θανόντος και του επιζήσαντος συζύγου ή συμβίου ή συντρόφου αντίστοιχα.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Η κρυοσυντήρηση γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων εφαρμόζεται για τη διαφύλαξη και τη μελλοντική τους χρήση σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή για ερευνητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.