Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ  ΣΕ ΧΩΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ-

ΛΗΨΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΣΕ ΧΩΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ο με αριθμό  655/2014 Κανονισμός της Ε.Ε περί της διαδικασίας ευρωπαϊκής διαταγής δέσμευσης λογαριασμού προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις τέθηκε σε εφαρμογή στις 18 Ιανουαρίου 2017 και η ελληνική νομοθεσία προσαρμόστηκε στον Κανονισμό με το άρθρο 42 του Ν. 4509/22-12-2017, με το οποίο εισήχθη το άρθρο 738Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο Κανονισμός καθιερώνει ενωσιακή διαδικασία, με την οποία ο δανειστής μπορεί να ζητά την έκδοση διαταγής δέσμευσης λογαριασμού, η οποία αποτρέπει το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η επακόλουθη εκτέλεση της απαίτησης του δανειστή μέσω μεταφοράς ή ανάληψης καταθέσεων μέχρι του ποσού που ορίζει η διαταγή, οι οποίες διατηρούνται από τον οφειλέτη ή εξ ονόματός του σε τραπεζικό λογαριασμό σε κράτος μέλος. Αφορά δέσμευση μόνο τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη και όχι των λοιπών περιουσιακών του στοιχείων. Η ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού έχει χαρακτήρα συντηρητικού ασφαλιστικού μέτρου και η έκδοσή της βασίζεται στην πιθανολόγηση. Δεν οδηγεί στην πληρωμή του δανειστή, αλλά στην προσωρινή δέσμευση του λογαριασμού του οφειλέτη, ώστε να διασφαλιστεί η αξίωση του δανειστή μέχρι την ικανοποίησή της με τα μέσα της αναγκαστικής εκτέλεσης. Το ενωσιακό αυτό ασφαλιστικό μέτρο είναι ένα πρόσθετο και προαιρετικό μέσο για το δανειστή παράλληλα με τα εθνικά ασφαλιστικά μέτρα.  Ο Κανονισμός προβλέπει επίσης τη δυνατότητα λήψης πληροφοριών σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη σε κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Η ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού εκδίδεται σε διαδικασία αμιγώς μονομερή (ex parte), ο οφειλέτης δεν ενημερώνεται για την αίτηση, δεν καλείται σε ακρόαση, ούτε ειδοποιείται πριν την εκτέλεσή της, ώστε να μην έχει χρόνο να αποσύρει ή να μεταφέρει τα χρήματα απ` το λογαριασμό του. Το δικαίωμα ακρόασης και πληροφόρησης του οφειλέτη θυσιάζεται, σε πρώτη φάση, στο βωμό της ταχύτητας και της διασυνοριακής αποτελεσματικότητας του μέτρου.

Εφαρμόζεται σε χρηματικές απαιτήσεις  που απορρέουν από αστικές και εμπορικές υποθέσεις, με εξαίρεση φορολογικά, τελωνειακά ή διοικητικά ζητήματα και κοινωνική ασφάλιση, περιουσιακά δικαιώματα που απορρέουν από έγγαμη ή ισοδύναμη σχέση, διαθήκες και κληρονομική διαδοχή και απαιτήσεις κατά οφειλέτη έναντι του οποίου έχουν κινηθεί διαδικασίες πτώχευσης ή αφερεγγυότητας, δικαστικοί συμβιβασμοί, πτωχευτικοί συμβιβασμοί ή άλλες παρόμοιες διαδικασίες.

Επιπλέον, εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες τραπεζικών λογαριασμών ειδικής προστασίας, όπως είναι οι ακατάσχετοι λογαριασμοί ανάλογα με τη νομοθεσία κάθε κράτους μέλους.

Ο δανειστής πρέπει να βρίσκεται σε κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ ο οφειλέτης δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε κράτος μέλος της  ευρωπαϊκής ένωσης, αρκεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί να τηρούνται σε τράπεζα που έχει κύρια έδρα ή υποκατάστημα σε κράτος μέλος της  ευρωπαϊκής ένωσης.

Η διαδικασία μπορεί να κινηθεί κατά του οφειλέτη πριν από την έναρξη της διαδικασίας για την κύρια υπόθεση, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή μετά την εξασφάλιση δικαστικής απόφασης, δικαστικού συμβιβασμού ή δημόσιου εγγράφου που επιβάλλει στον οφειλέτη την πληρωμή της απαίτησης.

Το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την έκδοση ΕΔΔΛ είναι κατά κανόνα αρμόδιο και για την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης. Όταν ο οφειλέτης είναι καταναλωτής, το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την έκδοση ΕΔΔΛ, με σκοπό την εξασφάλιση απαίτησης συνδεόμενης με σύμβαση που έχει συναφθεί με τον καταναλωτή, είναι το δικαστήριο της χώρας της ΕΕ, στην οποία κατοικεί ο δανειστής.

Η αίτηση προς έκδοση της διαταγής δέσμευσης λογαριασμού  έχει τυποποιημένο περιεχόμενο. Εφόσον ο αιτών δανειστής έχει προσκομίσει στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την πληρότητα της αίτησης προς έκδοση της διαταγής δέσμευσης το δικαστήριο εκδίδει θετική απόφαση επί της αιτήσεως. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη,  ο δανειστής έχει στη διάθεσή του ένδικο μέσο κατά της απορριπτικής απόφασης, το οποίο κατατίθεται εντός τριάντα ημερών από τη γνωστοποίηση στον τελευταίο της απόρριψης της αίτησης. Τέλος, υποβολή νέας αίτησης σε περίπτωση μεταβολής των συνθηκών δεν αποκλείεται, βάσει νέων περιστατικών ή νέων αποδείξεων.

Οι τράπεζες που λαμβάνουν διαταγή δέσμευσης οφείλουν να δεσμεύσουν αμέσως τους λογαριασμούς αποκλειστικά και μόνο για το ποσό που αναφέρεται στη διαταγή και να εκδώσουν σχετική δήλωση για το αν και σε τι ποσό ανέρχονται τα κεφάλαια που δεσμεύτηκαν.

Οι οφειλέτες όταν λάβουν γνώση της δέσμευσης μπορούν να ζητήσουν δικαστικά, στο δικαστήριο που εξέδωσε τη διαταγή,  την ανάκληση ή τη μεταρρύθμιση της.